bantuan kewangan

Bantuan Kewangan RM1,000 dikreditkan hujung bulan depan: Senarai penerima yang layak

Banyak jenis bantuan dan inisiatif  telah diperkenalkan oleh pelbagai Kementerian atau Jabatan Kerajaan sesuai dengan tanggungjawab dan kumpulan sasar masing-masing.

Antara adalah Bantuan Khas Kewangan (BKK) 2023 yang akan dikreditkan kepada yang layak tidak lama lagi. Berikut adalah maklumat lanjut berkenaan bantuan berkenaan: –

Bantuan Kewangan RM1,000

Semasa membentangkan Belanjawan 2024 Negeri Selangor, Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari telah mengumumkan Bantuan Khas Kewangan (BKK) sebanyak sebulan gaji atau minimum RM1,000.

Bantuan khas ini akan diberikan kepada semua penjawat awam Kerajaan Negeri bagi menghargai penglibatan mereka menjayakan kutipan hasil.

Menurutnya, bantuan khas tersebut adalah sebahagian daripada bantuan keseluruhan sebanyak 2.5 bulan gaji kepada kakitangan awam yang sudah pun dimulakan kali pertama sebanyak sebulan gaji minimum RM1,000 pada Hari Raya Aidilfitri, Mei lalu.

Tarikh Pembayaran

Bagi pembayaran BKK minima RM1,000 atau sebulan gaji kali kedua ini, ia akan dibuat pada 28 Disember 2023. Bantuan khas itu akan melibatkan anggaran kewangan sebanyak RM40.03 juta.

Manakala, setengah bulan gaji minimum RM1,000 pula akan dibayar pada bulan Februari 2024 bagi meringankan beban para penjawat sempena persiapan sesi persekolahan 2024 yang dijangka bermula pada bulan Mac 2024.

JOM MASUK TELEGRAM: https://t.me/jawatankerja

“Pemberian BKK akan dilaksanakan berdasarkan pekeliling yang akan dikeluarkan oleh Bahagian Pembangunan Sumber Manusia (BPSM) dan syarat yang paling penting, kena tunggu di dalam Dewan ini sehingga Belanjawan selesai dibentangkan dan disokong,” kata Menteri Besar Selangor, petikan dari Utusan Malaysia.

Related Posts