“Kalau anda tak datang, majikan pecat anda”. Pekerja takkan dikompaun jika dipaksa kerja waktu PKP

Ketika Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan, sesetengah majikan mengambil kesempatan dengan memaksa pekerja datang ke pejabat sehingga melebihi tahap maksimum bilangan pekerja yang dibenarkan berada di pejabat atau premis.

Ini kerana terdapat beberapa aduan mendakwa pekerja dikompaun kerana datang bekerja sedangkan ia adalah arahan majikan. Disebabkan isu sebegitu, ia mendapat perhatian Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau menegaskan bahawa hanya majikan akan didakwa selepas ini sekiranya mereka didapati ‘memaksa’ pekerja untuk datang meskipun ada arahan Bekerja Dari Rumah.

“Kalau anda tak datang, majikan pecat anda”

Pekerja berkenaan ‘tiada pilihan’ selain mendengar arahan majikan kerana bimbang mungkin kehilangan pekerjaan jika ingkar.

“Kalau majikan yang paksa pekerja, majikan yang perlu akan dikenakan tindakan. Pekerja tidak ada pilihan. Kadangkala diberi arahan kepada pekerja, ‘kalau anda tak datang, majikan pecat anda’.

“Atau kalau tak datang kerja, majikan boleh tak bayar gaji… itu sebagai contoh, paksaan kepada pekerja yang akhirnya sebabkan pekerja tiada pilihan, jadi mereka bekerja.” kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

Beliau difahamkan ada kes-kes yang telah diambil tindakan di mana pekerjanya lebih 60 peratus. Sudah ada tindakan dibuat. Situasi itu menimbulkan rasa kurang senang dalam kalangan rakyat yang berpendapat sepatutnya majikan yang dikompaun, bukan pekerja.

Respons daripada Pemangku Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC)

Keadaan itu turut mendapat respons daripada Pemangku Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), Mohd Effendy Abdul Ghani yang berkata, majikan hendaklah bertanggungjawab sepenuhnya atas pelanggaran SOP dilakukan pihak mereka.

“Jika majikan melanggar SOP seperti waktu beroperasi lebih masa dan lebih kapasiti individu yang bekerja dalam satu premis seperti yang berlaku baru-baru ini, dalam hal itu pekerja tiada kawalan terhadap arahan yang ditetapkan pengurusan.
“Pekerja hanya menjalankan kerja mereka mengikut arahan majikan demi kelangsungan hidup, pekerjaan dan pendapatan mereka,” katanya

Related Posts